Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Черешов козуначен венец

Черешов козуначен венец

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Черешов козуначен венец
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
15/06/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Страхотно предложение за Великденските празници - черешов козуначен венец"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г + за доизмесване
  • мая - 25 г
  • прясно мляко - 140 мл
  • яйца - 3 бр.
  • шери - 1 с.л. ликьор + още за намокряне на захарта
  • захар - 150 г + за поръсване
  • мас - 80 г
  • олио - 3 с.л.
  • череши - 80 - 100 г
  • сол - 1 щипка
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • портокалова кора - от 1/2 портокал
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко затопленото прясно мляко заедно с лъжичка захар. Покрийте и оставете да шупне за 7-8 минути.

Пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете разбитите предварително яйца (без единия жълтък) със захарта и щипката сол. Сложете олиото и малка част от маста, шупналата мая, настърганите кори от цитруса и черешовия ликьор.

Замесете гладко, меко, но нелепнещо тесто. Това отнема време, защото в началото е твърде лепкаво, но вие ръсвайте последователно по малко брашно и от разтопената мас, докато я приключите и месете с бързи сигурни движения- малко по малко тестото ще стане приятно, пухкаво, еластично и няма да лепне. Покрийте го с кърпа и оставете на топло да втаса за 2 часа, после премесете за кратко.

Разделете на 3 равни по големина части и всяка разтеглете на фитил, който може леко да засучете, за да се получат повече конци. Сплетете на рехава плитка и съединете краищата и във форма на венец.

В средата на тавичка-28 см диаметър, покрита с хартия за печене, поставете огнеупорна чашка или купичка, около нея разположете плитката и оставете отново да удвои обема си около 1 час на топло.

Намажете със заделения жълтък и поръсете със захар намокрена с черешовия ликьор. Боднете измитите и с извадени костилки черешки и изпечете в загрята на 160 градуса фурна за около 35 минути или до суха клечка.

Готовия венец охладете върху решетка.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: