Начин на приготвяне
Разбъркваме маята с малко топличко мляко и лъжица захар. Отделяме един белтък от яйце и го оставяме за накрая, за да намажем отгоре.
Разбиваме яйцата и захарта до побеляване, прибавяме половината от мазнината, а другата половина оставяме за измесване на козунака. Бием до стопяване на захарта. След това прибавяме солта, лимоновата кора и втасалата мая.
Отново бъркаме до получаване на еднородна смес. Прибавяме брашното и разбъркваме добре. Месим да се получи меко тесто. Оставяме на топло, за да втаса. След около час тестото е готово за размесване.
С намазнени ръце измесваме отново, като използваме отделената мазнина. Месим до поемане на цялата мазнина. Тестото разделяме на 4 еднакви топки, които размесваме на дължина. Усукваме едно през друго две от разточените топки и ги слагаме в намазнена кексова форма.
По същия начин правим и с другите две топки от тестото, така че да получим два венеца. Разбиваме белтъка и намазваме отгоре венците. Поръсваме със захар и печем до готовност в загрята фурна.
Коментари