Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Козунак»Козуначен венец

Козуначен венец

Козуначен венец
Снимка: Гергана Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 30 г
  • яйца - 6 бр.
  • олио - 200 мл или 150 г прясна мас
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 300 г
  • сол - 1/2 ч.л.
  • лимонова кора - от 1/2 лимон
  • ванилия - 2 праха
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркваме маята с малко топличко мляко и лъжица захар. Отделяме един белтък от яйце и го оставяме за накрая, за да намажем отгоре.

Разбиваме яйцата и захарта до побеляване, прибавяме половината от мазнината, а другата половина оставяме за измесване на козунака. Бием до стопяване на захарта. След това прибавяме солта, лимоновата кора и втасалата мая.

Отново бъркаме до получаване на еднородна смес. Прибавяме брашното и разбъркваме добре. Месим да се получи меко тесто. Оставяме на топло, за да втаса. След около час тестото е готово за размесване.

С намазнени ръце измесваме отново, като използваме отделената мазнина. Месим до поемане на цялата мазнина. Тестото разделяме на 4 еднакви топки, които размесваме на дължина. Усукваме едно през друго две от разточените топки и ги слагаме в намазнена кексова форма.

По същия начин правим и с другите две топки от тестото, така че да получим два венеца. Разбиваме белтъка и намазваме отгоре венците. Поръсваме със захар и печем до готовност в загрята фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Сия Рибагина
Сия Рибагина
Гери,защо като се вгледам във вътрешността на венеца ми изглежда че е пълнен с нещо като сладко или шоколад,има кафеникави шрихи?
27.04.2016 13:19
2
Покажи всички подкоментари