Начин на приготвяне
Тиквичките се нарязват на не много тънки филийки и се задушават в тиган с маслото и олиото, като често разбъркваме, за да се задушат равномерно (около 15 мин.).
След като тиквичките са се задушили (сменили са си цвета), ги изваждаме с решетъчна лъжица в една чиния или купа и в същия тиган (без да измиваме) си приготвяме соса.
В тигана слагаме маслото и олиото, сипваме нарязан на полумесеци лука, запържваме леко, след това прибавяме ситно нарязаните чесън и магданоз и брашното, запържваме, докато пожълтее брашното и при непрекъснато разбъркване прибавяме водата и доматено пюре, прибавяме и захар и сол на вкус и оставяме да къкри 1-2 минути.
Махаме готовия сос от огъня. В малка купа разбиваме яйцето, сипваме и млякото и разбъркваме добре.
След като тиквичките, сосът и млякото са готови, в подходяща тавичка нареждаме един ред от тиквичките, заливаме с половината сос, разпределяме и половината от млякото и яйцето, след това още по един ред в същата последователност.
Печем тиквичките на фурна на 200 градуса за около 30 мин. или до готовност.
Разкошните тиквички във фурна са чудни!
Коментари