Начин на приготвяне
Фурната - 180 градуса.
Кейкова форма - с диаметър 23/13 см, намаслена и покрита с хартия.
Първо се започва с разтопяването на шоколада на водна баня. Оставя се да се темперира на стайна температура.
В купа се пресява брашното, бакпулверът и солта. В купата на миксера или ръчен такъв се разбива маслото за около 3 мин.
Добавя се захарта, еспресото, ванилията и яйцата едно по едно, като след всяко се разбива на умерена скорост.
Последователно се добавя брашното на три пъти, а сметаната на два пъти, като се завършва с брашно. От кексовото тесто се отделя една трета и към него се прибавя разтопеният и темпериран шоколад.
Разбърква се до хомогенна смес. С две лъжици се поставят във всеки ъгъл на формата по една топка от шоколадовата смес, а по средата от бялата смес и така се продължава за да се получи шахматна основа.
Останалите смеси се допълват във всяка една топка до изчерпването на видовете тесто. С дървено шишче се минават леки въртеливи движения в тестото, по дъното на формата, за да се получи мраморен ефект.
Не се разбърква с лъжица. Пече се на 170-180 градуса за около 50/60 мин.
След като се извади от фурната, се изчакват около 10 мин. и се изважда сладкишът върху решетка. Охлажда се напълно.
Шоколадово-мраморният кейк е много вкусен.
Източник: joyofbaking
Бележка: грамажите, които съм посочила, могат да се закръглят към по-високо. Аз съм ползвала електронен кантар за точното спазване грамажа на продуктите. Заквасената сметана може да бъде заменена с високомаслено кисело мляко.
Ще пусна снимка за по-голяма яснота, как точно се поставят топките тесто във формата за получаване на шахматен ефект.
Точно за 60 мин. продължи изпичането му в моята фурна, като последните 20 мин. градусите ги намалих до 160.
Чудесен кейк с хрупкава коричка и с аромат на шоколад. Поднесох го с малко пресни плодове и топка сметана.
Много лесна, бърза и ефектна рецепта.