Начин на приготвяне
Гледала съм много пъти как великите готвачи го приготвят, с колко внимание и любов, и днес следвах стриктно съветите им, за да направя и моето невероятно вкусно ризото с миди и зеленчуци, гарнирано с бланширани скариди и гремолата (наситнени магданоз, зелен чесън и настъргана лимонова кора). И от голям ентусиазъм забравих да купя бяло вино :( ..... ноооо ..... спомних си, че от Нова година ми остана неразпечатана бутилка бяло шампанско и voilà...
Задушете в олио нарязаният на ситно лук, настърганият морков, наситнения чесън и зеленчуковата подправка. Добавете ориза и запържете, докато стане стъклен. Добавете шампанското и оставете да го поеме ориза, като разбърквате нежно. Започнете да добавяте по малко от предварително приготвен пилешки бульон (домашен от истинско пиле). Бульонът да е горещ и добре посолен.
И така на няколко пъти добавяте около литър бульон при непрестанно разбъркване. Ризотото трябва да е кремообразно, течно. В края добавете почистените миди и бланширания грах. Добавете чер пипер и смъкнете от котлона.
Сервирайте горещо с гремолата (наситнени магданоз, зелен чесън и настъргана лимонова кора), парче лимон, бланшираните скариди и полейте със зехтин екстра върджин.
Мога да ви уверя в превъзходния вкус на това ризото, а свежият лимонов сок, кора и магданоз направо ви пренасят в друго измерение.
Да Ви е сладко!