Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Млечна баница»Карамелена млечна баница

Карамелена млечна баница

Карамелена млечна баница
Снимка: Гергана Георгиева
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • кори за баница - 1/2 опаковка
  • яйца - 3 бр.
  • захар - 150 г
  • прясно мляко - 700 мл.
  • ванилия - 1 пакетче
  • масло - 1 с.л.
  • за карамела
  • захар - 150 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вземаме корите за баница и всяка една поотделно накъсваме на парчета с големина около 6-7 см. на 6-7 см. Поставяме ги в тава и ги печем във фурната на 160 гр. до получаване на червеникав цвят, като 2-3 пъти ги разбъркваме, за да се изпекат равномерно и от всякъде всички парченца от корите.

Намазваме дъното и стените на тавичка с масло. Карамелизираме захарта, като я изсипваме в метален съд и я навлажняваме с 2 с.л. вода. Слагаме я на водна баня до получаване на тъмно кафяв цвят, след което изсипваме готовия карамел на дъното в тавичката.

Върху карамела разпределяме изпечените парченца кори. В дълбок съд разбиваме с миксер яйцата и захарта, след което добавяме прясното мляко и ванилията.

Разбиваме хубаво и с получената смес заливаме корите в тавичката.

Слагаме тавичката с десерта в по-широка тава, в която наливаме 250-300 мл. вода и печем на водна баня за около 30 минути на 180 градуса. Готовата и охладена карамелена баница сервираме нарязана на парчета, които по желание обръщаме с карамела отгоре.

Получава се много сочен, ароматен и вкусен десерт, подходящ за всякакви поводи, както за празник, така и за делник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: