Начин на приготвяне
Направете масленото тесто като нарежете мекото масло на малки парченца и го намачкате с брашното докато стане на ситни трохи. Добавете студеното мляко лъжица по лъжица, като месите тестото докато стане на гладка топка.
Ако все още се рони, добавете мляко. Ако е прекалено лепкаво, добавете брашно.
Направете тестото на топка, увийте го в свежо фолио и приберете в хладилника докато приготвите плънката.
Междувременно пригответе плънката като загреете зехтина на среден огън на котлона. Прибавете лука и гъбите, нарязани на полумесеци, и задушете под капак за около 10 мин.
Отстранете от котлона и оставете плънката да изстине. Разбийте отделно яйцето, добавете нарязаното на ситно топено сирене и накрая добавете сметаната. Овкусете със сол и черен пипер.
Извадете тестото от хладилника и го разделете на 6 еднакви топчета. Поставете едно топче във форма за тарталета с диаметър 10 см. и разплескайте равномерно тестото, докато се покрият добре стените.
Направете всички тарталети. Набодете повърхността на тарталетите с вилица.
Изрежете от фолио малки правоъгълници и притиснете тестото с тях. Изпечете за 10 мин. в предварително загрята фурна на 180 C. При готовност извадете от фурната и оставете за кратко да изстинат.
Сипете от плънката с гъбите във всяка тарталета и след това и от сметановата смес. Върнете във фурната и печете около 30 мин. на 160 C.
Тарталетите с гъби и сметана са много вкусни, опитайте!