Арабска торта с карамел

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Арабска торта с карамел
Снимка: Христилияна Димитрова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
65 мин.
Порции
10
"Един екзотичен десерт със завладяващ и наситен карамелов вкус, който впечатлява"

Необходими Продукти

  • За карамела
  • прясно мляко - 800 мл
  • яйца - 5 бр.
  • захар - 200 г
  • ванилия - 1 бр.
  • За блата
  • какао - 2 ч. л .
  • бакпулвер - 10 г
  • прясно мляко - 100 мл
  • брашно - 100 г
  • захар - 100 г
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 100 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За карамела разбивам яйцата със захарта. Прибавям към яйцата ванилията и отново разбивам. След това добавям и прясното мляко. Оставям то настрана, за да приготвя блата.

За блата пресявам брашното заедно със какаото и бакпулвера. Разбивам яйцата заедно със захарта. След като са разбити хубаво добавям брашното заедно с какаото и бакпулвера, олиото и прясното мляко. Сместа се бърка до еднородност. В тава със размери 20-22 см се карамелизират 5 супени лъжици захар.

Докато е още топъл карамелът се изсипва сместа за крем карамела, която предварително сме разбъркали. След това се изсипва във средата сместа за блата. Блата се изсипва точно в среда, първо потъва, но после се надига.

Тавата се слага в по-голяма тава в която има вода. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна. Пече се около 50 минути. След като е готова тортата се остава да се охлади и се прибира в хладилника за 12 часа. След това се обръща на поднос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христилияна Димитрова
Христилияна Димитрова
Благодаря за съветите,следващия път ще ги пробвам.
09.08.2016 10:25
1
Сия Рибагина
Сия Рибагина
Това е един от любимите ми десерти и се готви като крем карамела.Хубаво е по време на печене да се пази да не завира,за да няма шупли,след изпичане да се охлади и като се прибира в хладилника да е заедно с водната баня,да се остави във водата поне 12часа.Също бих те посъветвала да ползваш тавичка или форма с по малък диаметър,да не е толкова широка-получават се хубави дебели парчета :)
08.08.2016 14:51