Начин на приготвяне
Смесваме водата и прясното мляко и леко ги стопляме. Добавяме захарта и маята и оставяме да шупне. Пресяваме брашното, правим си кладенче и в него слагаме солта, яйцето, маята с водата, захарта и прясното мляко. Добавяме маслото, зехтина и оцета. Почистваме спанака добре.
Бланшираме спанака, нарязваме на ситно. Добавяме и него при брашното и другите съставки. Замесваме меко тесто върху набрашнен плот. Слагаме още малко брашно при нужда. Оставяме да втаса тестото на топло, покрито с кърпа.
Вече втасало го разделяме на две части. Всяка част я правим на топка и я разточваме върху набрашнен плот. Разточената кръгла кора я режем на осем триъгълника. Размекваме си маслото. Всеки триъгълник мажем с масло леко с четка.
В основата на всеки триъгълник слагаме от плънката с помощта на лъжица. Плънката си я правим от натрошено сирене и заквасена сметана. Навиваме кифличките. Нареждаме кифличките в тава застлана с хартия за печене и покриваме с кърпа на топло пак да втасат.
В купичка разбивам 1 белтък. След като втасат мажем с помоща на четка с разбит белтък и поръсваме със семена. Печем в загрята на 180 градуса фурна.Получават се 16 кифлички.