Спаначени кифлички

МариянаМарияна
Мастър Шеф
7734k2k7
Спаначени кифлички1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
110 мин.
Порции
16 бр.

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 1/2 ч.ч.
  • вода - 4 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • брашно - 3 ч.ч.
  • сол - 1/2 ч.л
  • яйца - 1 бр.
  • оцет - 1 с.л.
  • масло - 3 с.л.
  • зехтин - 2 с.л.
  • спанак - 100 г пресен
  • за пълнежа
  • сирене - 160 г
  • заквасена сметана - 1/2 ч.ч
  • риган - на вкус
  • масло - 4 с.л. за намазване
  • белтъци - 1 бр.
  • ким
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесваме водата и прясното мляко и леко ги стопляме. Добавяме захарта и маята и оставяме да шупне. Пресяваме брашното, правим си кладенче и в него слагаме солта, яйцето, маята с водата, захарта и прясното мляко. Добавяме маслото, зехтина и оцета. Почистваме спанака добре.

Бланшираме спанака, нарязваме на ситно. Добавяме и него при брашното и другите съставки. Замесваме меко тесто върху набрашнен плот. Слагаме още малко брашно при нужда. Оставяме да втаса тестото на топло, покрито с кърпа.

Вече втасало го разделяме на две части. Всяка част я правим на топка и я разточваме върху набрашнен плот. Разточената кръгла кора я режем на осем триъгълника. Размекваме си маслото. Всеки триъгълник мажем с масло леко с четка.

В основата на всеки триъгълник слагаме от плънката с помощта на лъжица. Плънката си я правим от натрошено сирене и заквасена сметана. Навиваме кифличките. Нареждаме кифличките в тава застлана с хартия за печене и покриваме с кърпа на топло пак да втасат.

В купичка разбивам 1 белтък. След като втасат мажем с помоща на четка с разбит белтък и поръсваме със семена. Печем в загрята на 180 градуса фурна.Получават се 16 кифлички.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: