Начин на приготвяне
Измийте и почистете черешите от дръжките и костилките. Използвайте само цели здрави плодове без наранявания и гнили участъци по тях. Съотношението на плод и захар в рецептата е 1:1 , но предвид че плодовете трябва да се почистват, количеството на черешите съм посочила малко повече, чист плод трябва да е с количество 1 кг, затова ползвайте кухненска везна.
Черешите лесно може да почистите с уред за череши, ако нямате ползвайте безопасна игла или сламка. Почистените череши сложете в дълбока купа или тенджера, слагайте плодовете на пластове като всеки пласт покривате със захар, най-отгоре добавете останалата. Оставете купата в хладилник за едно денонощие. На сутринта черешите ще са си пуснали водата.
Сложете тенджерата на котлона и варете черешите като междувременно периодично разбърквайте. Бъркайте внимателно, така че плодовете да не се скашкат и по възможност поне половината част да останат цели. По време на варенето ще се получи бяла пяна, обирайте я с лъжица и я махайте. Гответе сладкото до сгъстяване и готовност.
Малко преди края на варенето добавете малко ром за аромат, може да използвате и друг алкохол по избор. Проверете върху керамична равна чиния, като сипете малко от сладкото, ако е готово то не трябва да се стича.Сложете лъжичка лимонена киселина и разбъркайте. Махнете от котлона.
Пригответе си сухи и чисти бурканчета. Разсипете сладкото в бурканчетата и затворете добре с капачките. Обърнете всяко с капачката надолу и оставете така за едно денонощие.