Начин на приготвяне
Набавяме си добре узрели, но твърди плодове.
Измиваме ги и ги обелваме. Нарязани на средни кубчета, прасковите засипваме със захарта. Покриваме съда със стреч фолио и оставяме за 24 часа на хладно. На следващия ден изсипваме отделения сироп и го загряваме на котлона, докато се посгъсти.
После прибавяме нарязаните на парченца нектарини и лъжичка от ваниловия аромат. Варят се на слаб котлон, като ги разбъркваме внимателно, за да запазим консистенцията на нарязания плод.
Гъстотата на сиропа проверяваме, като част от него поставяме в изстудена порцеланова чинийка.
10 минути, преди да отстраним сладкото от котлона, прибавяме лимонената киселина, разтворена в лъжица топла вода.
Насипваме го горещо в чисти и сухи бурканчета, които обръщаме с капачката надолу. Ароматът на ванилия е прекрасно съчетание с уханието на тези плодове.
Ароматното нектаринено сладко е готово.
Коментари