Начин на приготвяне
Измиват се зелените домати и с игла или вилица се надупчват на две-три места. Морковите се обелват и нарязват на кръгчета, прясното зеле е нарязано на едро.
Смесват се всички зеленчуци в голям съд и се разбъркват с нарязания на едро кервиз.
Пълним един буркан от 3 литра със зеленчуците, като на няколко места поставяме чорбаджийските чушки. Сипва се оцетът, солта, захарта и три стрити на прах аспирина в големия буркан.
Загрява се вода, пълним до гърлото на буркана и затваряме с капачка.
От останалото зеле напълних един по малък буркан. За него - оцет до чертата, сол 1 с.л., захар 1 с.л., аспирин 1 бр. и гореща вода до гърлото. Затваряме с капачки и оставяме на хладно и тъмно.
Проверява се от време на време и ако има нужда, се долива по малко вода към туршията.
Смесената селска туршия е готова.
Коментари