Начин на приготвяне
На дъното на бидона се насипва солта и се намокря хубаво с оцет. Първо се слагат морковите, ако са дребни не се режат, а ако са едри се делят на две. Карфиолът се дели на големи розички и се добавя към морковите в бидона.
Следват доматите и накрая се слагат корнишоните. Докато се подреждат зеленчуците се слага и едра нарязана целина. През слой се слага и по една глава чесън разрязана през половината.
Краставичките стават първи, заради това се слагат последни. Ако преобладават морковите се добавя 200 г сол допълнително.
Накрая от лозови пръчки се плете венец и заедно с камък се затискат зеленчуците. Така престояват 20 часа и чак на другият ден се залива с вода и се затваря с капак.
Претака се по желание на 1- 2 дни. Готова е след около 14 дни.
Виж също защо омеква туршията и кога се пресича туршията.
Коментари