Начин на приготвяне
В бидон, в който ще приготвяме туршията, изсипваме водата и в нея разтваряме солта.
След пълното ѝ разтваряне слагаме във водата едно измито сурово и прясно яйце, с него проверяваме дали солта е достатъчна за туршията. Яйцето трябва да стои наполовина потопено във водата.
Накрая прибавяме оцета и разбъркваме саламурата.
Измиваме зеленчуците много добре.
Зелето нарязваме на четвъртини, а доматите, корнишоните и чушките продупчваме на две-три места.
Слагаме зеленчуците в саламурата, като ги редуваме, докато свършат.
Върху тях слагаме тежест, за да са под водата, и затваряме с капак.
Туршията става готова след 20 дни, но може да се яде и по-рано - в зависимост от предпочитанията.
При консумация измиваме за кратко със студена вода и овкусяваме с олио или зехтин.