Пърженица в буркани

Пърженица в буркани
Снимка: Гергана Георгиева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
10 буркана
"Толкова вкусна пърженица, че няма да ви стигне хляба да я отопите!"

Необходими Продукти

  • чушки - 3 кг домашни
  • домати - 4 кг
  • олио - 200 мл
  • сол - 3 с.л. или на вкус
  • захар - 100 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиваме хубаво чушките и доматите.

Почистваме чушките от дръжките и семето, след което ги нарязваме на парчета.

В дълбока тенджера наливаме олиото, слагаме го на огъня и добавяме нарязаните чушки.

Пържим, като често разбъркваме, за да не загори, до готовност, след което сваляме от огъня.

Слагаме доматите в дълбок съд и ги заливаме с вряла вода. Така престояват 3-4 минути, след което отцеждаме водата и ги обелваме. Нарязваме ги на средно големи парчета и ги слагаме на огъня да се варят.

Разбъркваме периодично и варим, докато съдържанието не остане почти на половина.

Когато доматите се сгъстят, към тях прибавяме изпържените чушки, солта и захарта.

Разбъркваме добре и след 2-3 минути сваляме от огъня.

Пълним пърженицата в буркани и затваряме здраво с капачки.

Стерилизираме за 10 минути, изваждаме ги и ги обръщаме върху капачките за 15 минути.

Така приготвената пърженица има дълга трайност.

Може да се консумира, както самостоятелно, така и с яйца, а и добавена към други ястия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: