Начин на приготвяне
Поставяме картофите в тенджерка, за да се сварят заедно с 1 супена лъжица сол. След като се сварят, ги обелваме и намачкваме с вилица. Овкусяваме с още сол на вкус. Към тях прибавяме прясното мляко.
На средно голяма тавичка намазваме дъното и стените с олио и ги поръсваме с грис.
Картофената смес разделяме на две. Едната половина изсипваме в тавичката и я разстиламе хубаво.
Тук идва ред на шунката, която предварително сме нарязали на кубчета. Върху нея разстиламе кръгчета (или филийки) от топеното сирене.
Втората половина от картофите овкусяваме с черен пипер и я разстиламе отгоре върху топеното сирене. Накрая завършваме с настърган кашкавал.
Печем в умерена фурна до получаване на златист загар.
Чудесно мезе за студена бира!