Гръцки соленки

VeselinaVeselina
Иноватор
3062k1k1k5
Гръцки соленки
Снимка: Veselina
2 / 5
05/09/2016
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Стават за закуска, за следобедно похапване, за гризкане пред телевизора, за бира, за вино. Какво повече може да искате от едни соленки?"

Необходими Продукти

  • амонячна сода - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л
  • сол - 1 щипка
  • прясно мляко - 15 бр. с.л
  • брашно - колкото поеме
  • белтъци - 1 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • сусам - за поръсване
  • масло - 125 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресявам си брашно. Отделям белтъка от жълтъка. В дълбока купа си разбивам белтъка. Прибавям към него щипка сол. Амонячната сода я шупвам в 1 с.л кисело мляко.

Прибавям и содата с киселото мляко към белтъчената смес. Добавям прясното мляко и пак разбърквам. Размеквам маслото. Прибавяме маслото. Разбъркваме. Постепенно прибавям от брашното, колкото поеме до леко меко тесто. Набрашняваме си плота. Месим тестото.

След като омесим тестото го делим на две части. Разточваме всяка част на кора 5 мм. Мажем кората с разбития жълтък с помощта на четка. Поръсваме обилно със сусам. Режем ленти с къдраво ножче. Слагаме хартия за печене в голяма тава.

Подреждаме соленките в тавата. Можем на ги нарежем и после да мажем и поръсваме със сусам. Печем соленките в загрянта на 180 гр. фурна. След като ги опечем редим в купа.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: