Начин на приготвяне
Прясното мляко се стопля малко, без да се вари. Трябва да е хладко. Сваля се от котлона. Към него се добавя маята за сирене, разбърква се добре, захлупва се с капак, завива се с кърпа и се оставя за 1 час да престои.
После се изцежда с тензух и се слага на котлона. Към него се добавят жълтъците и се разбърква с тел. След това се добавя захарта и отново се разбърква. След около 2-3 минути се добавя и грис, като се продължава с разбъркването.
Когато се получи хомогенна смес се намалява огъня и се оставя за около минута така, сваля се от котлона, захлупва се и се оставя навън да изстине. След което се разбърква с дървена лъжица и се слага в хладилник да престои за една нощ.
Сервира се с топка сладолед и домашен каймак.