Голяма кашкавалка

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7508k2k5
Голяма кашкавалка
Снимка: Сия Рибагина
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Аромат, който ще ви накара да забравите за абсолютно всичко друго"

Необходими Продукти

  • брашно - 1 кг
  • мая - 42 г
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 450 мл.
  • оцет - 1 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • жълтъци - 1 бр.
  • масло - 125 г меко
  • кашкавал - 250 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и направете кладенче в него. Разтворете маята в затопленото мляко, добавете захарта и лъжица брашно. Оставете маята на топло да шупне и удвои обема си.

В кладенчето на брашното сложете разбитите яйца, половината от маслото, солта и оцет. Замесете тесто, като постепенно добавяте и от шупналата мая.

Месете около 15-20 минути до получаване на гладко, меко и еластично тесто. Покрийте с чиста кърпа или фолио и оставете на топло да втаса за час.

Настържете кашкавала, а останалото масло разтопете. Готовото тесто разделете на 4 равни части, като отделите малка част за накрая, около 10 г от тестото.

Намажете тава с диаметър около 32 см с малко масло.

Разточете едната част от тестото на кръгла кора с диаметъра на тавата, в която ще печете. Сложете я в тавата, намажете обилно с масло и поръсете с част от кашкавала.

Разточете другата част по същия начин, сложете я върху първата в тавата, намажете с масло и поръсете с кашкавал.

Така процедирайте и с останалите две части от тестото, като върху последната ора не слагайте кашкавал, а само намажете с масло.

Изрежете под формата на кръст в средата на корите, без да стигате до края на тавата, след това разрежете и успоредно така че да се получат триъгълници. Всеки триъгълник разрежете по средата като горната му част пак остава цяла.

Усучете получилите се фитили от триъгълниците и защипете в средата.

Направете малко топче от отделеното тесто и го сложете в средата, където се съединяват. Намажете кашкавалката с разбит жълтък и поръсете със сусам, покрийте и оставете да втаса за 30 минути.

Печете Голямата кашкавалка във фурна на 160 градуса за около 50 минути до получаване на златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: