Начин на приготвяне
Разтворете маята в хладка вода /1/2 ч.ч./. Добавете захарта и 1 с.л. брашно. Разбъркайте и оставете маята да се понадигне.
Пресейте брашното. Направете кладенче и изсипете маята. Добавете солта и олиото. Долейте още хладка вода и разбъркайте. Омесете до получаването на меко тесто.
Покрийте тестото и го оставете да втаса. Разделете тестото на 4-5 топки. Разточете тестото на тънки кори. С помощта на форма или чаша изрежете кръгчета.
Обелете и нарежете кренвирша на колелца. Върху всяко кръгче сложете по 1-2 парченца кренвирш.
Сгънете кръгчетата на две, а след това на още на две. Подредете парченцата с отворите нагоре в намазнена тава.
Оставете така приготвената кренвиршка да втаса отново. Намажете с разбит жълтък с помощта на силиконова четчица.
Изпечете в загрята фурна на 200 градуса до готовност.
Голямата кренвиршка е много вкусна.