Начин на приготвяне
Отделете черешите от компота. Сложете сока от компота и водата в тенджерка на котлона.
Загрейте и сложете половината захар, ванилия, кората на половината лимон и разбъркайте. Оставете да кипне, след което на тънка струя изсипете половината грис, бъркайте непрекъснато, докато се сгъсти.
Охладете сместа и изсипете в намазана с малко масло тортена форма. Изравнете и оставете да се охлади и стегне.
През това време направете останалия грис по същия начин, но този път сипете млякото в тенджера, добавете останалата захар, ванилията и кората на другата половина от лимона.
Кипнете и добавете грис при непрекъснато бъркане. Варете до получаване на гъста маса.
Махнете от котлона и охладете. Намажете със сладко от боровинки, или ако предпочитате от череши върху сместа във формата.
Намажете цялата повърхност и изсипете отгоре гриса, който направихте с прясното мляко. Изравнете отново и наредете отделените черешки от компота.
Оставете в хладилник да стегне кексът за няколко часа.
Грис кейкът с череши и сладко от боровинки е страхотен.