Начин на приготвяне
Докато спагетите се варят в подсолената вода (за всеки литър вода х10 г сол), беконът се запържва в зехтин.
Жълтъците на яйцата се разбиват с черен пипер и пармезан на прах. Излишната мазнина, произведена от бекона в тигана, се премахва с помощта на кухненска хартия. Тиганът се маха от огъня. Спагетите ал денте се добавят в тигана. Тиганът трябва да е на много ниска температура, може да го сложите над самата тенджера, в която сте варили спагетите.
Добавят се жълтъците и се разбърква. Така се получава кремообразната консистенция на пастата Карбонара, а не чрез сметана. Никаква сметана в оригиналната рецепта не присъства. Внимавайте с температурата на тигана, когато добавяте спагетите и жълтъците, както казах, тя трябва да е ниска, за да се получи крем, а не бъркани яйца.
Самите жълтъци ще се сготвят, колкото трябва от топлината на спагетите около тях. Разбъркайте и издайте в чинии за паста. Поръсете с пармезан или сирене пекорино, според предпочитанията Ви, както и черен пипер.
*Друг важен момент при приготвянето на хубавата Карбонара, а може би и основен, е беконът или колбасът, който използвате. В Италия приготвят тази паста с колбас Guancialе - консервиран колбас от долната част на лицето или бузите на прасето или с бекон Pancetta - бекон от части от свинските гърди.
Потърсете тези два продукта и вижте какви са качествата им и как изглеждат и ако не намирате някой от тези колбаси използвайте бекон, максимално приближаващ се до тях. В никакъв случай не използвайте нискокачествените масови бекони във вакумирани пакетчета.
Спагетите Карбонара - автентична рецепта, Рим са чудни!
Ако обичаш спагети, опитай и другите ни класики като спагети Болонезе, спагети със скариди или нашите оризови спагети.
Коментари