Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Наложена баница с домашни кори

Наложена баница с домашни кори

Наложена баница с домашни кори
Снимка: Елена Стефанова Йорданова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
105 мин.
Порции
10
"Истинският майстор точи корите за баница сам, за да приготви тази великолепна наложена баница"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • вода - 200 мл хладка
  • оцет - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • масло - 125 г
  • олио - 125 г
  • брашно - 700 г
  • брашно - 100 г за разточване на корите
  • сирене - 200 г
  • вода - 400 мл студена за поливане на баницата
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбийте яйцата и към тях добавете хладката вода, оцета, солта и отново разбъркайте. В брашното направете кладенче, сипете течните съставки и постепенно поемайте от брашното. Замесете меко нелепнещо тесто.

Разделете тестото на 14 къса и оформете топчета. Поръсете с брашно, покрийте с кърпа и ги оставете за 30 минути. Смесете разтопеното масло и олиото. Намажете дъното и стените на тавата. Разточете първата кора с помощта на малко брашно до диаметъра на тавата и я сложете в тавата.

Намажете я с масло, разточете втората кора и я сложете върху първата. Отново намажете с масло и така направете 7 кори. Поръсете с натрошеното сирене. Отново разточете, намазнете и подредете останалите 7 кори.

Нарежете баницата на квадрати и с останалата мазнина я намажете отгоре. Загрейте фурната на 200 градуса и щом сложите баницата намалете на 180 градуса. Печете до златист загар.

Извадете баницата и я залейте равномерно със студената вода. Върнете във фурната и печете още около 15 минути. Готовата наложена баница с домашни кори покрийте с кърпа за 10 минути.

Източник: Ралица Николаева

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: