Начин на приготвяне
Накиснете боба за 4 часа в студена вода, отцедете и измийте. Сложете го в тенджера, сипете вода да го покрие и добавете щипка захар. Поставете на котлона и захлупете, оставете да кипне, варете 5 минути и отцедете, изхвърлете водата и изплакнете боба.
Почистете зеленчуците и ги нарежете на парчета. Сложете боба в гювеч или гърне, добавете нарязаните лук, чушки, зелени домати, смлените домати, захар и всички подправки.
Сипете зехтина и налейте вода около два пръста под края на съда. Захлупете и сложете във фурната.
Включете на 190 градуса и оставете да кипне за 30 минути, след като заври, намалете градусите на 160 и гответе три часа.
Вземете наденичките и ги изпечете на скара или грил тиган. След като изминат три часа, извадете внимателно глинения съд, отворете, сложете наденичките, разбъркайте, долейте още малко течност, ако е необходимо, проверете зърната дали са се сварили и преценете още колко време ще се готви.
Затворете пак с капака, сложете отново внимателно във фурната и задушавайте още половин час. Времето за готвене на тази яхния е ориентировъчно според вида боб. Всеки боб се вари за различно време, затова след като минат тези три часа, преценете колко още му трябва.
Зрелият боб с чушки и кълцана наденица е много вкусен.