Начин на приготвяне
Измит боб се залива със студена вода и се вари 30 минути на котлона. Водата се изхвърля, налива се около 1 литър и 400 мл изворна вода в глинено гърне.
Добавя се морков, нарязан на полумесеци, ситно нарязан стар лук, зелена чушка на лентички, 2-3 с.л. олио и боба. Готвим за 1 час във студена фурна с капак.
В тиган се загрява останалото олио и запържваме наденицата, нарязана на парчета, без да стигаме до края. Прехвърля се и наденицата в гърнето.
В същото олио се запържва нарязан стрък пресен лук, добавя се червен пипер, разбъркваме и сипваме запръжката при боба. Добавя се сол на вкус, пресен магданоз и джоджен, нарязан на ситно.
Вари се без капак още 20 минути, докато омекне бобът, и се изважда.
Сервираме порция, като поръсваме с още джоджен и парче наденица.
Вкусен печен боб! Добър апетит!