Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Гювеч»Зрял Боб с Наденица в Гърне

Зрял Боб с Наденица в Гърне

Зрял Боб с Наденица в Гърне
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
1 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
150 мин.
Общо
180 мин.
Порции
4
"Познат и обичан вкус, който има специално запазено място на трапезата ни"

Необходими Продукти

  • боб - 500 г зрял
  • олио - 1/3 ч ч
  • моркови - 1 бр
  • зелени чушки - 1 бр
  • лук - 1 глава
  • пресен лук - 1 стрък
  • сол - на вкус
  • червен пипер - 1 ч л
  • джоджен - 4 - 5 стръка пресен
  • джоджен - 2 щипки сух
  • магданоз - 3 стръка пресен
  • македонска наденица - 3 парчета
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измит боб се залива със студена вода и се вари 30 минути на котлона. Водата се изхвърля, налива се около 1 литър и 400 мл изворна вода в глинено гърне.

Добавя се морков, нарязан на полумесеци, ситно нарязан стар лук, зелена чушка на лентички, 2-3 с.л. олио и боба. Готвим за 1 час във студена фурна с капак.

В тиган се загрява останалото олио и запържваме наденицата, нарязана на парчета, без да стигаме до края. Прехвърля се и наденицата в гърнето.

В същото олио се запържва нарязан стрък пресен лук, добавя се червен пипер, разбъркваме и сипваме запръжката при боба. Добавя се сол на вкус, пресен магданоз и джоджен, нарязан на ситно.

Вари се без капак още 20 минути, докато омекне бобът, и се изважда.

Сервираме порция, като поръсваме с още джоджен и парче наденица.

Вкусен печен боб! Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: