Начин на приготвяне
Измиваме хубаво плодовете. Подсушаваме и почистваме. Белим корите на ябълките и крушите, почистваме от семената, а на сливите махаме костилките. Нарязваме почистените плодове на малки парченца или ги настъргваме на едро ренде.
Слагаме в тенджерка плодовете, заливаме с 2 к.ч. вода, ръсваме 400 г захар и варим докато омекнат хубаво. При необходимост доливаме малко вода. Когато плодовете са напълно сварени и имат малко течност, дръпваме от котлона.
Gelfix Extra смесваме с останалата 100 г захар и изсипваме постепенно в сладкото, което непрекъснато разбъркваме. Връщаме на котлона и варим 3-5 минути с разбъркване.
Горещото сладко сипваме в бурканчета. Затваряме с капачки и обръщаме върху капачките, докато се охладят. Може и да стерилизираме бурканчетата за няколко минути.