Начин на приготвяне
Измиваме хубаво картофите и сваряваме цели. Готовите картофи белим и настъргваме на ренде. Подправяме със сол, сушен магданоз, чубрица на вкус. Прибавяме разбито едно яйце, галета и филийките хляб, накиснати в прясно мляко и отцедени добре.
Прибавяме и нарязан ситно кренвирш и бакпулвер (1 к.л.). Омесваме хубаво. При необходимост прибавяме още галета. От полученото тесто оформяме 3-4 топки.
Вземаме топка картофена смес - тесто, и слагаме върху добре насипано с брашно полиетиленово фолио. Отгоре върху картофите поръсваме брашно, слагаме друго полиетиленово фолио и притискаме с длани или разточваме с точилка.
От получената кора, поръсена с брашно, изрязваме с формичка кръгли малки кюфтенца. Овалваме добре в брашно и изпържваме в умерено нагрято олио.
Изваждаме с решетъчна лъжица и оставяме върху скаричка да се отцедят от мазнината.
Вкусни са както топли, така и охладени със сос по вкус.