Начин на приготвяне
Бобът се накисва във вода със сода за една нощ. На сутринта се слага на котлона и пет минути след като заври се оцежда и изплаква. Слага се в глинен гювеч, добавят се нарязаните пащърнак, моркови и чесън.
Поръсва се с гьозума и целината, посолява се, добавя се олиото и се налива вода.
Първоначално гювечът се слага в незагрята фурна на 200 градуса, която след половин час се намаля на 180 и след още половин час- на 160 градуса. На всеки 40- 50 минути се проверява водата и ако се налага се долива.
Когато бобът е готов вътре се пускат три- четири резенчета лимон, на които предварително сме остъргали кората, за да не горчи и гювеча се захлупва за 20- тина минути. След това лимоновите резени се вадят.
Ястието може да се сготви и във тенеджера, но тогава няма да се соли преди бобът да се е сварил.