Начин на приготвяне
Накисваме боба от вечерта в студена вода. Зеленчуците измиваме и почистваме. Нарязваме на ситно лука, чушката, морковите и праза.
Поставяме ги в тенджера с вода. Прибавяме сухата чушка и задушаваме под капак на слаб котлон, докато зеленчуците омекнат.
Тогава добавяме доматената салца, олиото и червения пипер. Зеленчуците и бульонът са готови.
Отмиваме фасула и изхвърляме изплувалите зърна. Слагаме го на огъня, в подходящ съд със студена вода, колкото да го покрие.
След като водата кипне я изхвърляме. Изсипваме фасула в гърнето. Заливаме го с горещия бульон и зеленчуците.
Поставяме капачето. От брашно и вода измесваме топка тесто, с което запечатваме около капака.
Поставяме гърнето в студена фурна. В първите 30 минути печем на 250 градуса, след което намаляваме температурата на 160 градуса.
Половин час, преди да отстраним ястието от фурната отстраняваме тестото.
Овкусяваме боба със сол, прибавяме лютата чушка, нарязания или стрит сушен джоджен и девесил.
Връщаме гювеча във фурната и досготвяме.
Поднасяме постното ястие на трапезата топло.