Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Лепена празнична торта по мамина рецепта

Лепена празнична торта по мамина рецепта

Ваня БлагоеваВаня Благоева
Готвач
1971k2093
Лепена празнична торта по мамина рецепта
Снимка: Ваня Благоева
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
40 мин.
Порции
7-8 порции
"За празник и делник, но най-вече специално за всички, които обичат тортите - лепената мамина торта!"

Необходими Продукти

  • За блатовете
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 2 ч.ч.
  • олио - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • сола - 1 ч.л.
  • брашно - 5 ч.ч.
  • За сиропа
  • вода - 1 л.
  • захар - 2 ч.ч.
  • За крема между блатовете
  • малини - 100 - 150 г
  • захар - 5 - 6 с.л.
  • масло - 125 г
  • сметана - 50 мл
  • За отгоре
  • сметана - 100 мл
  • захарни пръчици
  • шоколад - настърган
* мерки и количества

Начин на приготвяне

На блатовете:

В купа чупим яйцата, добавяме захарта и разбъркваме с миксера хубаво, след което последователно добавяме олиото и водата. Разбъркваме хубаво и добавяме брашното, разбито със содата. Получената смес изсипваме в намаслена с олио и посипана с брашно тава. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност. Щом е готов кексът, го вадим и оставяме да изстине. След това го вадим от тавата и режем на два блата.

На сиропа:

В купа добавяме водата и захарта, и разбиваме до разтварянето ѝ.

На крема между блатовете:

В купа сипваме захарта, добавяме маслото и разбъркваме хубаво, след което добавяме малините и предварително разбитата сметана. Разбъркваме хубаво с миксера.

Слагаме единия блат в поднос за торта, сиропираме го и го намазваме хубаво с крема. Отгоре слагаме другия блат и го сиропираме внимателно. Отгоре и отстрани намазваме тортата с разбитата сметана.

Отгоре вълнообразно минаваме с вилица. Поръсваме с захарните пръчици и настъргваме шоколад.

Тортата е много вкусна и сочна. Подходяща е за всеки празник и делник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: