Начин на приготвяне
Приготвяне на блата: яйцата и захарта се разбиват с миксер, след което се добавя брашното с бакпулвера и ванилията.
Сместа се поставя във форма с ринг, застлана с хартия за печене. Получената смес се изпича на 170 г до суха клечка. След изстиване блатът се разрязва на филийки.
В тортена чиния се нарежда ред парчета блат. Леко се сиропира с подсладено прясно мляко. Добавят се захаросани корички и парченца шоколад.
Слага се част от крема. Така се процедира, докато се оформи като купол и свършат парчетата блат. Най-отгоре се покрива обилно с крем. Покрива се с фолио и се оформя като купол.
Поставя се в хладилника за няколко часа. Изважда се и се залива с карамеления сос и захаросаните корички. В случая е украсена с филирани бадеми.
Приготвяне на карамелен сос: 1/2 ч.захар се карамелизира с маслото. Прибавя се сметаната.
Приготвяне на яйчения крем: Прясното мляко се възвира. Прибавя се захарта. Яйцата се разбиват и към тях се прибавя брашното, размито с малко прясно мляко. Прибавят се към горещото мляко. След сгъстяване се прибавя маслото и ванилията.
Коментари