Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Лучник»Уникален лучник

Уникален лучник

Уникален лучник
Снимка: Таня Танчева
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
8
"Уникален или не - докрай ще бъде изяден"

Необходими Продукти

  • ЗА ТЕСТОТО
  • брашно - 500 г
  • сол - 2 чаени лъжици
  • захар - 2 чаени лъжици
  • зехтин - 3 супени лъжици
  • мая - 7 г
  • ЗА ПЛЪНКАТА
  • праз - 3 стръка
  • лук - 2 глави
  • олио - 1/4 ч.ч.
  • червен пипер - 2 чаени лъжици
  • чубрица - 1 чаена лъжица
  • домати - 2 броя
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Захарта и маята се разтварят в 250 мл топла вода. Сместа се оставя настрана за десетина минути.

Междувременно се пресява брашното и се смесва със солта, маята, олиото. Замесва се тесто, което се намазва с олио и се слага във включена на 50 градуса фурна, докато бухне.

Докато това стане, се приготвя плънката. За целта надребнените лук и праз се задушават в малко мазнина.

След като променят цвета си, към тях се добавят доматът и подправките. Разбърква се и котлонът се спира.

Втасалото тесто се поделя на две части, като едната трябва да е по-малка. От тях се разточват два кръга.

По-големият се разполага в намаслена тава, като краищата му трябва да излизат навън.

Отгоре се разпределя плънката и се поставя вторият тестен кръг. Той се завива със стърчащите краища на долната кора.

Така сглобеният лучник се слага в загрята на 50 градуса фурна да втаса още 15 мин.

След това се пече 30 минути на 180 градуса.

Уникалният лучник е готов.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: