Начин на приготвяне
В купа пресейте брашното. Добавете захарта, маслото, жълтъка и ваниловата захар.
Замесете меко и гладко тесто. Оставете в хладилника за 1 час. Разточете го на голяма кора (колкото тавата от печката) и я прехвърлете в тава, застлана с хартия за печене.
Намажете кората с кайсиевото сладко.
В касерола разтопете маслото, захарта и прибавете смлените орехи. Хубаво разбъркайте и свалете от котлона. Към получената смес добавете нарязаните орехи.
Разбъркайте добре, оставете леко да се охлади и разпределете върху маслената кора.
Печете на 180 градуса около 25 минути. Извадете и оставете да се охлади. Нарежете блата на еднакви ленти по дължина и ширина.
Получените квадратчета нарежете по диагонал, така от всяко квадратче, ще получите по две триъгълни сладки.
Разтопете шоколада и към него добавете олиото. Разбъркайте добре. Вземете всеки триъгълник и потопете крайчетата му в шоколада. Оставете ги върху решетка да стегне шоколада и след това ги приберете в кутия.
За по-лесно прехвърляне на кората в тавата, я разточете върху хартия за печене и прехвърлете. Вместо орехи, може да използвате лешници или бадеми.
Сладките триъгълници с орехи са готови.