Начин на приготвяне
Маята се смесва със захарта + 1 с.л. брашно и част от млякото, и се оставя да шупне. Брашното се пресява и се смесва със солта, прави се кладенче в средата и се добавя шупналата мая, прясното мляко и квасената сметана разбита с оцета и белтъка.
Маслото се добавя малко по-малко при омесването. Измесва се меко тесто и се оставя на топло да втаса. Вземете 1/4 от тестото и го оставете настрани, другото тесто разделете на три части.
Всяка разточете на кора, сложете корите една върху друга, като помежду им мажете с разтопено масло или олио, последната кора не се маже. Навийте на стегнато руло и нарежете на триъгълници, подредете ги в тава с диаметър 24 см.
Вземете другото тесто и го разточете на кора, изрежете кръгчета с помощта на чаша, вземате 5 кръгчета и ги нареждате едно под друго, като леко ги застъпвате.
След това разрязвате по средата на 2, завийте розички, оформете всички кръгчета на розички и ги подредете в средата на тавата, оставете питата да втаса за 20 мин.
Намажете с разбит с олио жълтък и печете за 40 мин. първо на 200. градуса, а след това на 180. Готовата пита намажете с масло и завийте с чиста кърпа.
Коментари