Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Баклава»Баклавата на баба

Баклавата на баба

ГЕРГАНА ЯНКОВАГЕРГАНА ЯНКОВА
Иноватор
3123k6873
Баклавата на баба
Снимка: ГЕРГАНА ЯНКОВА
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
20
"Баба ни разглези с тази вкусна баклава и сега за друга не искаме и да чуем"

Необходими Продукти

  • кори за баклава - 500 г
  • яйца - 4 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • орехи - 1 ч.ч.
  • грис - 2 с.л.
  • ванилия - 2 бр.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
  • брашно - 1 ч.ч.
  • масло - 1 пакетче 125 г
  • за сиропа
  • вода - 3 1/2 ч.ч.
  • захар - 3 ч.ч.
  • ванилия - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата със захарта добре с миксер и прибавяме гриса и олиото. След това слагаме ванилийките и пресятото с бакпулвера брашно.

Разбъркваме с дървена шпатула. Накрая добавяме орехите и пак разбъркваме. Взимаме подходяща тава и започваме да нареждаме корите. Слагаме половината от корите и слагаме плънката. Отгоре нареждаме останалите кори.

Разтапяме пакетчето масло и поливаме баклавата. Слагаме да се пече в загряла фурна на 180 градуса. След като е готова я оставяме да се охлади и я режем на квадрати. Приготвяме сиропа. Слагаме в тенджерка водата и захарта да кипнат.

Оставяме да ври 10 минути и прибавяме ванилията. Леко трябва да се охлади да не е горещ и заливаме изстиналата баклава. Оставяме да престои 5 часа, а най-добре една нощ.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: