Начин на приготвяне
Приготвяне на блата: Брашното се пресява заедно с бакпулвера. Яйцата и захарта се разбиват с миксер до побеляване.
Към яйчната смес се прибавят последователно и при непрекъснато разбъркване брашното, смлените орехови ядки и настъргания шоколад.
Изпичат се два блата или един, който след като се охлади се разрязва на две равни части. Тестото се изсипва във форма за торта с диаметър 26 см и подвижен ринг, застлана с хартия за печене. Пече се в предварително загрята до 180 градуса фурна около 40 минути до готовност. Блатът се освобождава от хартията за печене, когато е напълно охладен.
Приготвяне на крема: Желатинът се разтваря в 1/2 к.ч. вода на водна баня. Отделят се жълтъците на яйцата от белтъците. Разбиват се жълтъците с 1 к.ч. захар, като се прибавя брашното и 150-200 мл прясно мляко. В съд с незалепващо покритие се изсипва останалото прясно мляко и се оставя да заври.
Към него на тънка струя при непрекъснато бъркане се добавя яйчната смес. Бърка се непрекъснато докато кремът се сгъсти. Към горещия крем се прибавя ванилията и разтворения желатин. Оставя се да се охлажда, като се разбърква периодично за да се избегне образуването на коричка.
Сметаната се разбива с 1 к.ч. захар до получаване на меки върхове. Белтъците се разбиват с 1 к.ч. захар на гъст белтъчен крем. Обединяват се трите крема.
Подреждане на тортата: От крема се отделя около 1 ч.ч за измазване на тортата. Във формата за торта с подвижен ринг се поставя първия блат и се сиропира. Върху него равномерно се нанася обилно количество крем. Оставя се в хладилника за около 10 минути.
Поставя се втория блат, който също се сиропира и върху него се изсипва останалата част от крема. Тортата престоява около 5-6 часа в хладилника и едва тогава се освобождава от ринга. Измазва се от страни и се украсява по избор. За украсата на парфето използвах желирани праскови от компот, разбита сметана и оцветен със сладкарска боя сок от компот.
Тортата парфе е страхотна, опитайте я!
Коментари