Начин на приготвяне
Пригответе плънката, като нарежете зелето на тънки клечици и го поръсите със сол.
Объркайте хубаво, за да се покрие равномерно със солта. Оставете за 10 мин., за да се отдели излишната вода.
Междувременно сложете каймата в купа, сипете малко вода и я разбъркайте хубаво до хомогенност. Сипете соевия сос и разбъркайте отново хубаво. Добавете ситно нарязания джинджифил и зеления лук.
Изстискайте хубаво с ръце нарязаното зеле от излишната течност. Накълцайте го съвсем на дребно. Добавете го към каймата и разбъркайте отново хубаво. Добавете сусамовото и слънчогледово олио и разбъркайте.
Направете тесто от посочените продукти. Разтворете захарта в топлата вода. Добавете маята. Разбъркайте и оставете за кратко на топло. Направете кладенче от брашното, добавете маята, водата и останалите продукти. Замесете тестото.
При готовност направете топка и я поставете в купа. Покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса около час, или докато удвои обема си. При готовност прехвърлете тестото на работната повърхност и размесете за кратко.
Разделете тестото на две части. Направете месейки половината тесто на равномерен фитил. Нарежете тестото на малки парчета (около 6 бр). Направете всяко парче на малко топче.
Вземете едно топче и го разточете на тънко равномерно кръгче. Поставете плънка (около 1 с.л. ) в центъра на разточеното кръгче тесто. Хванете едно от крайчетата на тестото и го щипнете като плисе.
Добавете още едно плисе, като го защипете към предното и въртите по часовниковата стрелка. Правете еднакви плисета и въртете, докато направите вързопче с напълно затворен отвор.
Повторете процедурата с останалата плънка и тестени топчета. Поставете готовите мандута върху кръгчета хартия в уред или съд за готвене на пара. Оставете ги на топло за около 30 мин. да втасат отново.
При готовност сгответе пелмените на пара за около 15 мин. на максимална температура. След 15 мин. изключете уреда, но оставете мандутата за 5 мин. покрити.
Извадете готовите мандута и сервирайте.
Манду - китайските месни кифлички на пара са готови.
Коментари