Начин на приготвяне
Скумриите се почистват от вътрешностите, махат се главите и опашките, отстраняват се перките и се измиват хубаво под течаща студена вода.
Нарязват се на шайби с дебелина около 1 сантиметър и се поръсват със сол и черен пипер.
Оставят се за около 20 минути на хладно.
В по-широка тенджера се подреждат смокиновите клонки/пръчки. Ако не разполагате със смокинови, заменете ги с лозови.
Долива се вода, пускат се в нея розмарина, леко счуканото синапено семе, кората от 1 лимон и обелените и разрязани на половинки скилидки чесън.
В специален съд за готвене на пара, който се поставя върху тенджерата, се нареждат на един ред шайбите скумрия. Ако нямате такъв съд, може да импровизирате с подходящ размер гевгир или метално сито.
Захлупете и задушавайте рибата, докато стане готова. Получава се стегнатата, задушена, леко опушена, крехка, сочна и ароматна риба.
Поднесете задушената риба, гарнирана с резен лимон.
Скумрията на Пара е готова.