Начин на приготвяне
Измийте граха и го накиснете със студена вода за 15 минути. Нарязваме лука, моркова, розмарина и чесънът на ситно.
Загрейте зехтина в тиган и запържете лука и моркова, докато омекне и малка част от чесънът, поръсва се с червения пипер и варете, като се разбърква, в продължение на 3 минути.
Сложете в тенджера доматеното пюре, дафиновият лист и варете, докато течността се изпари около 3-5 минути.
Добавете отцедения грах и налейте бульона. Намаляваме котлона и оставяме да къкри около 40 минути добавяме сол и черен пипер. Махаме дафиновият лист и пасираме супата.
Останалият чесън слагаме в хаванче и щипка сол, добавете останалите розмарин и 1 супена лъжица зехтин, магданоз. Сервира се със заквасена сметана.