Начин на приготвяне
В подходяща тенджерка запържете в олиото нарязаната на колелца пушена наденица за няколко минути само колкото леко да се зачерви и я извадете.
В същата мазнина добавете нарязания на кръгчета праз, посолете и разбъркайте и след няколко минути добавете нарязаните на кубчета зеленчуци (целина, морков, картоф) и накрая граха. Налейте гореща вода и кубчетата бульон, пуснете дафиновите листа и нарязания на едри парчета бекон.
Оставете холандската супа да ври на умерен котлон около час, като периодично разбърквате.
Ще забележите, че граха започва да се разпада и се образува зелена маса. Разбъркайте добре няколко пъти, за да ускорите този процес. Добавете пушената наденица в супата и оставете да покъкри с нея още няколко минути.
Подправете граховата супа с малко сол и черен пипер ако е необходимо.
Накрая поръсете със ситно скълцан магданоз и листа целина.
Сервирайте холандската грахова супа (erwtensoep) с малко ръжен хляб.
Забележка: Супата често е по-гъста и дори по-вкусна на следващия ден, но трябва да бъде съхранявана в хладилник.