Начин на приготвяне
Черешите се измиват и почистват от костилките. Слагат се в купа и към тях се прибавят 2-3 с.л. брашно и 2-3с.л. захар. Разбъркват се внимателно.
В съд се разбиват яйцата, добавя се захарта, а след това последователно с разбъркване и олиото, млякото и лимоновия сок.
Брашното се смесва с бакпулвера и ванилиите и се прибавя на части към яйчната смес. Всичко се разбърква хубаво до хомогенизиране. Отделя се 1 чаша, която се оцветява с какаото.
Кексовата форма се намаслява и в нея се изсипва светлата смес, върху нея се подреждат черешите и най-отгоре какаовата смес. Поставя се на средната скара в загрята предварително фурна.
Кекса се пече около 30-40 минути на 160-170С като се проверява с клечка за готовност - да остане суха. След като се охлади се поръсва с пудра захар.
Коментари