Айле сладкиш с какао

Сия РибагинаСия Рибагина
Мастър Шеф
7178k2k12k5
Айле сладкиш с какао
Снимка: Admin
1 / 10с Видео
24/05/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
65 мин.
Порции
8
"Невероятно вкусен и сочен сладкиш с кори за баница - всички вкъщи ще се влюбят в него"

Необходими Продукти

  • яйца - 3 бр.
  • захар - 1 ч.ч.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • олио - 50 мл
  • брашно - 1 ч.ч.
  • бакпулвер - 10 г
  • какао - 1 с.л.
  • точени кори - 10 бр. листа (броя на корите зависи от диаметъра на тавата в която ще се пекат, до запълване на цялото дъно)
  • масло - за намазване
  • За сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 2 ч.ч.
  • лимони - 1 бр.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първо направете захарния сироп като смесите захарта с водата и сока на лимона, настържете малко от кората му и сложете да кипне, варете до сгъстяване на сиропа.

Махнете от котлона и оставете на студено да се охлади. Вземете една от корите, сложете я на масата и от широката ѝ страна я нагънете като хармоника.

Процедурата се повтаря с останалите точени кори. Наредете ги една до друга както са нагънати в тава или форма за торта, която предварително сте намазали с масло. Поставете във загрята фурна на 180 градуса и ги запечете за 10-15 минути до златист цвят на корите. Извадете формата и изчакайте да се охладят.

През това време направете кексовата смес, като за целта разбийте яйцата със захарта до кремообразна смес, добавете млякото с бакпулвера и олиото и разбъркайте. Пресейте брашното и какаото и ги добавете към яйчената смес и разбъркайте с дървена шпатула до пълното поемане на брашното.

Изсипете тази смес върху изстиналите кори във формата, приравнете и печете на 170 градуса около 40 минути до суха клечка. Извадете сладкиша, нарежете го и още топъл го залейте със студения захарен сироп. Оставете да изстине и приберете в хладилника за няколко часа да се сиропира сладкишът.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.8
520
41
30
20
11
Дай твоята оценка:

Коментари

надя
надя
Чудесен сладкиш!Сложих много орехи с канела в/у корите и ми напомни за Коледа!Благодаря за хубавата и сполучлива рецепта!
03.09.2021 09:59
3
1
Покажи всички подкоментари
Бубенцето Тенева
Бубенцето Тенева
Много хубав сладкиш Много бързо си го хапнахме Получи се страхотно
23.02.2019 16:54
6
Боряна
Боряна
Страхотен сладкиш! И аз добавих стафиди в текстовата след, стана Страхотен!
05.08.2017 15:33
3
1
Габриела
Габриела
Направих го за първи път сега, стана изумително добре. Може да се правят разни вариации - аз сложих с кексовата смес малко стафиди.
21.02.2017 09:11
4
2
Таня Арабаджийска
Таня Арабаджийска
Два пъти го правя вече този сладкиш, невероятен е. Единият път го поръсих с кокосови стърготини, а другия път- с настърган шоколад.
19.01.2017 14:21
4
4
ВИЛИ-Виолета Матева
ВИЛИ-Виолета Матева
супер е сладкиша дори и без какао пак е вкусотия :)))
19.07.2016 05:29
9
2
Djemile Mehmed
Djemile Mehmed
с одрински кори или с по тънки се прави сладкиша
18.07.2016 18:40
18
5
1
Покажи всички подкоментари
Десислава Енчева
Десислава Енчева
Звучи много интересно :) Мисле,че една-две шепи орехи добре ще му се отразят,ще го пробвам скоро :)
26.06.2016 12:00
25
1
Diana
Diana
Мммм голяма вкусотия ми изглежда. Ще трябва да се пробва :)
10.03.2016 19:05
17
4