Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Кейкова форма с дупка по средата, намаслена с диаметър около 22 см.
Черешите се почистват от костилките. Оставят се настрана до ползването им, като преди да се поставят в кейка, се посипват с 1 с.л. брашно и се разбъркват.
Шоколадът се натрошава на парчета. Яйцата и захарта се разбиват с миксер до крем.
На порции се добавя олиото, постепенно се прибавя и киселото мляко.
В купа се смесва брашното с бакпулвера. Лъжица по лъжица се добавя към кейковата смес.
Кейковата форма се намаслява с масло и с олио.
Половината от черешите се поставят на дъното ѝ. Отгоре се изсипва половината от кейковото тесто, посипва се с натрошен шоколад и се залива с другата част от кейковото тесто. Отгоре се разхвърлят останалите череши.
Пече се на 180 градуса за около 60 мин.
Охлажда се за 15-20 мин и се изважда от формата, поставя се върху решетка, до пълно охлаждане.
Шоколадова заливка:
Сметаната и маслото се поставят на умерен котлон. Сгорещяват се до точка на кипене. Сваля се от огъня и се прибавя шоколадът. Оставя се за 2-3 мин да се разтопи и след това се разбърква до гладък и лъскав шоколадов крем. Охлажда се напълно на стайна температура. Трябва да се сгъсти, за да може да се постави в пош и да се шприцоват ленти отгоре върху кейка.
Оставя се да се стегне на стайна температура.
Кексът с череши и шоколад е много вкусен!