Начин на приготвяне
Зелките се почистват добре. Кочаните се вадят (най-лесно става като прободете с ножа четири пъти във формата на квадрат около кочана, косо, като върха на ножа достига до една и съща точка под кочана). Всеки кочан се пълни с 2-3 с.л. морска сол.
Зелките се нареждат възможно най-плътно в бидона с кочаните нагоре, за да не се изсипва солта. Между тях се уплътнява с половинки и четвъртинки. Залива се с вода, с разтворена в нея морска сол, докато ги покрие.
Моята пропорция се е доказала през годините - 1 с.л. сол на 1 компотен буркан вода. Затиска се отгоре с нещо, за да са потопени във водата. Аз ползвам обърната чиния с камък върху нея :)
След 10-тина дни започва претакането. Така и не разбрах колко пъти трябва да се прави, макар че от години слагам кисело зеле. Общо взето, когато се сетя. Но истината е, че даже и когато забравя, пак се получава хубаво хрупкаво кисело зеле. Явно най-важно е съотношението сол - вода :)
Веднъж след като сте приготвили зелето, можете да си приготвите вкусни ястия с кисело зеле.
Коментари
По аналогия с френското сирене и вино, оценката на дегустаторите за една българска кисела зелка би звучала ето как:
"Тази изключителна зелка, расла в най-рохкавите лехи на югозападното Софийско поле, е съчетала богатия аромат на шопските култури с крехкостта на най-отбраните тракийски сортове.
Ферментационният процес е изведен докрай, протекъл при условията на софийската зима, благоприятно смекчена от локалните влияния на късноесенната подуянска мъгла.
Оттук и подчертаната, но ненатрапчива киселина, започваща с деликатни бодежи от върха на езика, преминаваща в тръпки през небцето и разливаща се към гърлото.
Ароматът е изключителен, напомнящ букет от отлежали камамбери, с неочакван свеж нюанс на бамя.
Сокът, ръчно претакан на равни интервали, е бистър и искрящ.
Предизвиква приятен сърбеж в устната кухина, който издава изненадваща ментова прохлада. Листата са бели, с благороден восъчен оттенък.
Нетрошливи, но не и жилави, идеални за сарми.
При дегустация листната периферия издава допълнителен фин аромат с предчувствие за пушен бекон.
Секрет на производителя е използването на дъбови качета от осолена сланина.
Придружено с един отлежал "Бержерак", това кисело зеле е идеалният компаньон за Вашите свински гърди."