Начин на приготвяне
Тесто за бухти:
Разбиваме в дълбока купа яйцата със захарта. В отделен съд смесваме содата и киселото мляко, към тях се прибавя сол, захар, 1/2 с.л. балканска чубрица. И това всичко се прибавя към яйчената смес.
Разбъркваме добре, като посипваме с брашно, докато се получи гъста кашичка (смес между боза и тесто). Оставяме около 10 минути да престои.
В по-голямо количество загрята мазнина с помощта на лъжица се оформят внимателно бухтите и се изпържват до златист цвят.
Сваряваме прясното мляко на бавен огън, като от време на време се разбърква. Оставя се да изстине до около 42 градуса.
В чаша слагаме закваската и разбъркваме интензивно с 4 с.л. от прясното мляко.
В измити и подсушени буркани разпределяме закваската и допълваме с млякото, като разбъркваме добре с лъжица. Вече напълнените буркани ги затваряме и увиваме много добре с одеяла.
Така престояват 3 часа и 30 минути на топло. След което ги изваждаме и ги поставяме в хладилник.
Бухтите се поднасят с чаша кисело мляко и поръсени с останалата част от чубрицата.