Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Лазаня»Лазаня от А до Я

Лазаня от А до Я

Maria PetrovaMaria Petrova
Новак
18884171
Лазаня от А до Я
Снимка: Maria Petrova
2 / 4
16/01/2017
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
5
"Изпитана рецепта за лазаня от Библията на класическата Италианска кухня"

Необходими Продукти

  • доматен сос - 750 мл
  • бекон - 100 г
  • лук - 1/2 глава
  • моркови - 1 бр.
  • кайма - 800 г
  • вино - 1/2 ч.ч.
  • кори за лазаня - 500 г
  • моцарела - 500 г
  • сос бешамел - 300 мл
  • пармезан - 30 г
  • сол
  • олио
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За Доматения Сос:

домати - 2 кг

босилек

Почистете доматите и ги разрежете на две. Премахнете семките отвътре с помощта на лъжица. Поставете ги в тенджера на слаб огън да врят. След като кипнат ги покрийте с капак. След като пуснат сок ги пасирайте и оставете тенджерата без капак докато изври водата. Сосът е готов, когато се сгъсти напълно. Добавете няколко листенца босилек и оставете настрани.

За Соса Бешамел:

масло - 50 г

брашно - 50 г

прясно мляко - 1/2 л.

индийско орехче - по желание

сол

черен пипер

В малка тенджера разтопете маслото на средна температура. Добавете брашното, като разбърквате непрекъснато. След това се сипва на тънка струйка студеното прясно мляко и продължавате да бъркате, докато започне да кипи. Посолявате и намаляте котлона и го оставяте около 20 минути, докато се сгъсти. Махнете от огъня и сложете щипка индийско орехче или черен пипер.

За Корите За Лазаня:

яйца - 5 бр.

брашно - 500 г

Брашното се пресява и в кладенче в средата се добавят яйцата. Омесете меко и еластично тесто. ако е необходимо добавете 1-2 с.л. топла вода или пък още брашно. Всичко зависи от големината на яйцата. Увийте готовото тесто в найлоново фолио и оставете на студено и сухо за 30 минути. След почивката тестото ще е по-еластично. Набрашнете работната повърхност и след премесване разточете пласт с дебелина 0.5 см. Нарежете на правоъгълници с размер 20х14см.

За Лазанята:

Нарежете моцарелата на филийки и я върнете в хладилника, за да изсъхне. Пригответе соса Болонезе, като запържите в голям съд морковите, лука и бекона. Добавяте и каймата с виното. После и доматения сос, сол и покрийте с капак. Оставете да ври поне 2 часа на много слаб огън.

Междувременно ако работите с готови кори за лазаня, трябва да я сварите в тенджера с подсолена вода и 2 с.л. зехтин. След като омекне се отцежда върху хавлиена кърпа.

Сега нека да сглобим Лазанята:

В намаслена тава се сипва сос бешамел покривате с кори и след това сос Болонезе. След това се слага ред моцарела и се поръсва с пармиджано. Покрива се още един слой кори и се повтаря процеса. накрая се завършва с кори, като последния слой се смесват малкото останали сосове, докато се получи розов сос. намазват се корите и се поръсва с пармиджано. Пече се на 180 градуса, 30 минути. Извадете да се охлади, нарежете на квадрати и поднесете с листенца босилек за украса.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: