Начин на приготвяне
Нарежете патладжаните на шайби, посолете ги и оставете да престоят така, за да си пуснат горчилката. След това ги измийте и подсушете.
Подредете ги в тава върху хартия за печене, намажете със зехтин и печете в загрята на 200 градуса фурна до готовност.
Нарежете почистените моркови, лук, чесън и гъби. Запържете ги в оставащия зехтин за около 5 минути, след това добавете босилека, доматите, захарта, чубрицата, сол, черен пипер и бульона.
Оставете да умерен котлон около 15-тина минути. На дъното на тава сложете от доматения сос, отгоре разпределете кори за лазаня, следва отново доматен сос, печени патладжани, гъби и моркови, мащерка и след това натрошено сирене.
Залейте с част от сметаната и редувайте така до изчерпване на продуктите. Завършете лазанята само с кори, които са покрити с доматен сос.
Печете лазанята в загрята на 190 градуса фурна за около 30-40 минути, като 10 минути преди да я извадите, трябва да я поръсите с настърган кашкавал.