Начин на приготвяне
Картофите се режат на филийки. Ако можете да ги нарежете тънки като за чипс, може да започнете лазанята и без предварителна топлинна обработка на картофите, но ако са по-дебели, е добре да ги пуснете за 5-7 минути във вряща посолена вода.
Каймата се запържва за 3-4 минути докато стане на трохи, след което при нея се добавя и доматеният сок заедно с босилека, сол и черен пипер на вкус. Бъркате докато сосчето се сгъсти и махате от котлона.
Лазанята се сглобява на редове. Първо намазвате тавата или йенски съд с масло и започвате най-отдолу с ред картофи. Намазвате картофите с доматения сос с каймата, редите измити и почистени листчета спанак и рендосвате сирене отгоре (вкусно става с домашно прясно меко сирене или моцарела).
Повтаряте същото докато продуктите не свършат, като отгоре завършвате с ред картофи намазани със сос. Слагате лазанята да се пече във фурна на 250 градуса за около 25 минути, след което я изваждате и настъргвате още малко сирене и кашкавал.
Връщате във фурната докато кашкавалът придобие приятен загар, след което изваждате и изчаквате да изстине. Докато е топла изглежда по-течна, но когато изстине картофите попиват соса и се стяга.