Начин на приготвяне
Брашното, захарта, солта, маслото и водата се слагат в кухненски робот. Разбърква се и се получава ронливо тесто.
След като го извадите от робота го доомесете леко с ръка, но не прекалено дълго време, за да може маслото да не започне да се разтапя.
След това тестото се увива в домакинско фолио и се оставя в хладилник за 20 минути. Изважда се и се разделя на две части - едната, по-голямата, е за долната основа, а другата - за решетката на пая. Разточвате по-голямата част и я поставяте в тавичка за пай.
Следващата стъпка е плънката. Смесете изчистените вишни с брашното (нишестето) и захарта, и разбъркайте. След това изсипете върху основата за пая и нанесете равномерно навсякъде.
Разточете другата част от тестото и нарежете на тънки лентички. Наредете половината от лентичките вертикално, а другата- хоризонтално.
Последната стъпка е печенето. Паят се пече на 220 градуса за 20 минути, след което температурата се намалява и се пече още 40-50 минути на 180 градуса.
След като е изпечен се изважда от фурната, изчаква се да се охлади и се поръсва с пудра захар по избор.