Начин на приготвяне
Взех един голям буркан зелеви листа (1340 г.). Извадих листата и си ги приготвих. Всичко, което ставаше за сарми го отделих, средата на листата, както и по-скъсаните части ги накълцах на ситно.
Изчистих една чаша ориз, измих го докато падне всичкото нишесте и го запържих с 200 г кайма, червен пипер, черен, сол, джоджен и половин глава много ситно нарязан лук. Когато се запържи добавих 2 с.л. доматено пюре. Започнах да си свивам сармите, като в края слагам ориз и завивам.
Когато изразходих всички листа, обърках останалия ориз с киселото зеле. Добавих една свинска пържола, нарязана на малки парченца и една пилешка от бут на по-едри парчета, защото пилешкото става по-бързо.
Разбърках всичко това и го сложих в една тавичка, че гювечът ми не е при мен, а тенджерката от йенско стъкло я счупих онзи ден. Остана ми само капака, който използвах да захлупя тавичката и пак да се задушат.
Сармичките ги наредих по края. Залях с вода, колкото да ги покрие и ги мушнах в предварително загрята на макс фурна и като завряха, намалих на 200 градуса и пекох около час.