Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Кукленска Мешавица

Кукленска Мешавица

Евтини РецептиЕвтини Рецепти
Помощник Готвач
1722k4542
Кукленска Мешавица
Снимка: Евтини Рецепти
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
4-5
"Каквото и да правите, не забравяйте пържолите, че без тях каква мешавица ще бъде? И да ви е сладко"

Необходими Продукти

  • зелеви листа - буркан 1340 г
  • ориз - 1 в.ч.
  • кайма - 200 г
  • пилешки пържоли - 1 бр. от бут без кожата
  • свински пържоли - 1 бр.
  • черен пипер
  • червен пипер
  • лук - 1/2 глава малка
  • сол
  • джоджен
  • олио
  • доматено пюре - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Взех един голям буркан зелеви листа (1340 г.). Извадих листата и си ги приготвих. Всичко, което ставаше за сарми го отделих, средата на листата, както и по-скъсаните части ги накълцах на ситно.

Изчистих една чаша ориз, измих го докато падне всичкото нишесте и го запържих с 200 г кайма, червен пипер, черен, сол, джоджен и половин глава много ситно нарязан лук. Когато се запържи добавих 2 с.л. доматено пюре. Започнах да си свивам сармите, като в края слагам ориз и завивам.

Когато изразходих всички листа, обърках останалия ориз с киселото зеле. Добавих една свинска пържола, нарязана на малки парченца и една пилешка от бут на по-едри парчета, защото пилешкото става по-бързо.

Разбърках всичко това и го сложих в една тавичка, че гювечът ми не е при мен, а тенджерката от йенско стъкло я счупих онзи ден. Остана ми само капака, който използвах да захлупя тавичката и пак да се задушат.

Сармичките ги наредих по края. Залях с вода, колкото да ги покрие и ги мушнах в предварително загрята на макс фурна и като завряха, намалих на 200 градуса и пекох около час.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: